L1002560

Kreativci se realizovali na kurzu indické kuchyně

aneb, jak jsme si okořenili náročné předvánoční období špetkou zážitků

V posledních týdnech bylo kreativní oddělení v jednom kole. Dokončovalo prezentační materiály k novému projektu Neogenie, Mobilnímu rozhlasu. A nebylo jich málo. Vytvářelo se video, letáčky brožury, web a další vizuály, které co nejlépe představí šťavnatou novinku pro obce a starosty. A ačkoliv je to práce různorodá a tvořivá, občas neuškodí vyměnit klávesnici a grafické programy za ruční práce. Ale nebojte se, plést a vyšívat se zatím nechystáme. Vedení Neogenie se rozhodlo odměnit kreativce kurzem indické kuchyně. Indická strava je v Neogenii nadmíru oceňovaná a kroky nejen kreativců často vedou na indická obědová menu, takže se tato odměna setkala s neskrývaným nadšením.

Kurz indické kuchyně se odehrával v centru Brna, v bistru Rustical.

Domácí indická kuchyně v centru Brna

S vidinou vlastnoručně připravené indické večeře jsme tedy minulé úterý natěšeně vyrazili do bistra Rustical, kde nás přivítal rodilý Ind, kterému jsme měli říkat TJ (čti Tý Džej :) ). Oficiálně je jméno tohoto šéfkuchaře samozřejmě mnohem delší, komplikovanější a indičtější, ale zřejmě už pochopil, že česká výslovnost prostě indickým jménům nepřeje.

L1002219Čím si Indové koření život? Kari to určitě není

V první části kurzu nás TJ seznámil s nepřeberným množstvím koření, které se používá v indické kuchyni. Například jsme se dozvěděli, že existuje koření, kterému se říká skořice, ačkoliv nemá s českou skořicí nic společného. Většinu z nás také překvapilo, že v Indii neexistuje žádné koření, které by se jmenovalo kari. Kari je totiž samotná omáčka, která má v sobě kombinaci nespočtu různých koření.

L1002314V indickém předkrmu hraje prim toustový chleba

Vyzbrojeni potřebnými znalostmi jsme se tedy pustili do vaření. Na rozjezd jsme se naučili uvařit předkrm, který nám připadal poměrně neindický. Posuďte sami: vařené brambory s restovanou cibulkou a kořením jsme obalovali namočeným toustovým chlebem a tuto kuličku poté „fritovali“. I když jsme měli pochybnosti o autentičnosti toustového chleba, jako součásti indické kuchyně, jedno se musí nechat – výsledek byl výborný.

L1002409Kuřecí kari s chilli a kokosovým mlékem v podání Neogéniů

Předkrm jsme tedy snědli rovnou v kuchyni, vestoje kolem hrnce, a hurá zpět ke sporáku. Začínal se totiž vařit zlatý hřeb večera – Chilli a kokosové kuřecí kari. Kdo by si myslel, že indická kuchyně je jednoduchá a její vaření rychlé, toho musíme vyvést z omylu. Krájením, mícháním, ochucováním a dochucováním jsme strávili další dobré dvě hodiny. TJ jednotlivé stanice a hrnce pravidelně obcházel a kontroloval, což bylo zřejmě třeba, protože ačkoliv všechny čtyřčlenné skupiny poctivě poslouchaly pokyny pana šéfkuchaře, přes všechnu snahu vypadala každá omáčka jinak.

L1002481Válím chleba, válíš chleba… a pokaždé jinak

Nuance rozmanitého koření a alchymie indické kuchyně nás fascinovaly natolik, že jsme chodili od jednoho hrnce ke druhému a ochutnávali jako na běžícím pásu. TJ nás ale upozornil, že neustálým ochutnáváním přicházíme o možnost vnímat jednotlivé změny v chuti omáčky a výsledné kari by nám nemuselo chutnat. Ochutnávky jsme tedy měli na malou chvíli zakázané a naše pozornost se přesunula k další indické specialitě – chlebu z mouky, soli a vody. Název této pochoutky se liší podle stylu zpracování těsta, ale výsledkem je vždy nadýchaná příloha k omáčce. Naučili jsme se tedy válet, ochucovat i péct chlebové placky a naše omáčky mezitím probublaly k dokonalosti.

L1002561Vítězný portrét s našimi výtvory a dobrou chuť!

Hotovo! Nadešel čas povinného chlubivého focení s „naší“ indickou specialitou a pak už jsme se dali do jídla. Nejen, že na našich talířích nezůstalo ani sousto, ale navařili jsme toho dost i pro kolegy v Neogenii, kteří tak mohli druhý den ohodnotit naši celovečerní práci. A my se s chutí znovu vrhli do kreativního tvoření v kanceláři.

L1002362PS: Chcete vidět veškeré fotky z tohoto zážitkového večera? Mrkněte na náš Facebook :)